System Admin Q & A – XIV

Ques 1: – What is Puppet ?

Ans: – Puppet is a configuration Tool which is use to automate administration tasks.Puppet Agent(Client) sends request to Puppet Master (Server) and Puppet Master Push Configuration on Agent. Communtication between the master and agent is done by exchaning the certificates.

Ques 2: – What is the use of etckeeper-commit-post and etckeeper-commit-pre on Puppet Agent ?

Ans:- etckeeper-commit-post: In this configuration file you can define command and scripts which executes after pushing configuration on Agent

etckeeper-commit-pre: In this configurati-on file you can define command and scripts which executes before pushing configuration on Agent

Ques 3: – What does IntelliMirror do?

Ans: – It helps to reconcile desktop settings, applications, and stored files for users, particularly those who move between workstations or those who must periodically work offline.

Ques 4: – What’s the major difference between FAT and NTFS on a local machine?

Ans: – FAT and FAT32 provide no security over locally logged-on users. Only native NTFS provides extensive permission control on both remote and local files.

Ques 5: – What’s the difference between standalone and fault-tolerant DFS (Distributed File System) installations?

Ans:- The standalone server stores the Dfs directory tree structure or topology locally. Thus, if a shared folder is inaccessible or if the Dfs root server is down, users are left with no link to the shared resources. A fault-tolerant root node stores the Dfs topology in the Active Directory, which is replicated to other

Ques 6: – What is Server Load Balancing ?

Ans: – Server Load Balancing (SLB) provides network performance and content delivery by implementing a series of algorithms and priorities to respond to the specific requests made to the network. In simple terms, SLB distributes clients to a group of servers and ensures that clients are not sent to failed servers.

Ques 7: – What do you mean a File System?

Ans: – File System is a method to store and organize files and directories on disk. A file system can have different formats called file system types. These formats determine how the information is stored as files and directories.

Ques 8: – Which Environment is most suitable for fibre Channel SANS ?

Ans: – Typically, Fibre Channel SANs are most suitable for large data centers running business-critical data, as well as applications that require high-bandwidth performance such as medical imaging, streaming media, and large databases. Fibre Channel SAN solutions can easily scale to meet the most demanding performance and availability requirements.

Ques 9: – What is ‘inode’ ?

Ans: – All UNIX files have its description stored in a structure called ‘inode’. The inode contains info about the file-size, its location, time of last access, time of last modification, permission and so on. Directories are also represented as files and have an associated inode.

Ques 10: – What is Health Check in refer to load balancer ?

Ans: – The Health Check feature of the load balancer that allows you to set parameters to perform diagnostic observations on the performance of web servers and web server farms associated with each appliance. Health checking allows you to determine if a particular server or service is running or has failed. When a service fails health checks, the SLB(server load balancing) algorithm will stop sending clients to that server until the service passes health checks again.

Ques 11: – What is SAN?

Ans: -A storage area network (SAN) is defined as a set of interconnected devices (e.g. disks and tapes) and servers that are connected to a common communication and data transfer infrastructure such as a fibre channel. The common communication and data transfer mechanism for a given deployment is commonly known as the storage fabric. The purpose of the SAN is to allow multiple servers access to a pool of storage in which any server can potentially access any storage unit.

Leave a Reply